Ik wilde een elektrische viool (Over bomen en een bos)

En daar zat ik dan te googelen en marktplaatsen. Op zoek naar een elektrische viool, acht jaar geleden. Nu, inmiddels vier violen verder, weet ik eindelijk wat er te kiezen is en waarom ik mijn e-viool wil. Of persee niet.
Wat zou het makkelijk zijn als we in Nederland een Electric violin shop zouden hebben. Alle violen op een rij om uit te proberen.538501_10151065646463753_707174046_n

Ik had in mijn hoofd dat het toch wel ongelooflijk stoer was om een elektrische viool te hebben. En daarmee zou ik ook zo meteen in een bandje kunnen meespelen. Het is veel makkelijker en goedkoper. En het oefenen is hartstikke makkelijk als je de buren niet wilt storen en dat moeilijke concert in de vingers wil krijgen. En in een bandje zou het zoveel beter gaan dan met mijn akoestische viool. En het ding kon in mijn idee veel beter tegen rook en bier (Ja, toen werd er nog volop gerookt in de kroeg) Nou, dat laatste is in ieder geval voor een deel waar gebleken….

En kleine greep uit wat ik de afgelopen jaren en violen heb ontdekt over elektrische violen:

  • Een elektrische viool klinkt nou eenmaal anders dan een akoestische viool ( nee echt). Wil je een volledig akoestisch geluid, versterk dan je akoestische viool. Of koop een akoestische viool met een ingebouwd element. Ja die heb je. En ze heten elektro akoestische violen.
  • Er zijn wel verschillen tussen e-violen met een klankkast, zoals de Bridge, of e-violen zonder klankkast, zoals de Yamaha. De eerste geeft over het algemeen een geluid dat meer op een gewone viool lijkt. Handig als je op zoek bent naar een stoer uitziende maar toch natuurlijk klinkende elektrische viool. Het voordeel maar ook het nadeel ervan is dat deze violen nog geluid maken. Dus als je echt een stille viool wilt ivm huisgenoten, of je wilt juist veel met effecten spelen en die goed horen en niet het vioolgeluid in je oor hebben, dan kun je beter kiezen voor een e-viool zonder klankkast.
  • Een elektrische viool speelt anders dan een gewone viool. Vooral het strijken is anders. Oefenen op je silent viool met een koptelefoon is daarom prima om je nootjes in te studeren. Maar hoe je een stuk wilt laten klinken, hoe je moet strijken voor een mooie klank, of zelfs het goed inoefenen van lastige positie oefeningen op je e-viool. Het geeft helaas niet echt het gewenste resultaat. Voor erbij is het handig, maar als vervanging had ik er meer last van dan profijt.

Mijn Violen

  • Ik noem het maar even ‘arbo-technisch’ zit er HEEL ERG VEEL verschil tussen elektrische violen! Om maar een paar dingen te noemen: het gewicht en hoe dat gewicht is verdeeld. Er zijn violen die echt heel zwaar zijn in vergelijking met een gewone viool. Dat is helemaal anders als ook het gewicht nog anders is verdeeld. Een zware viool kan nog wel met het zwaartepunt op je schouder liggen. Anders is het als je je linkerhand nodig hebt om de viool omhoog te houden. Vergeet het dan maar om makkelijk in positie te spelen. Een ander punt is de schoudersteun. Sommige violen hebben een steun volgens het systeem van de viool bijvoorbeeld met een kliksysteem. Niet handig als je deze een beetje wilt verstellen. Ook lang niet op iedere viool past heel makkelijk je eigen steun.
  • Je hebt de viool van je keuze gevonden. Nu snel even een versterkertje halen en dan aan de slag. Dacht ik. En dan kom je in de winkel en hebben ze twee etages met versterkers, kabels, effectpedalen,………  En, nouja, als je eenmaal zover bent dan ga vooral met je viool naar de winkel om het allemaal op je gemakje uit te proberen! Is nog eens erg leuk ook!

En ja! Gelukkig kunnen de meeste elektrische violen prima tegen wat bier 🍻

Maar bovenal: een elektrische viool is vooral enorm stoer, makkelijk, handig en erg leuk!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.