Jamsessie 2: de violist in paniek

Alweer een paar maanden geleden dat ik ook mijn tweede jamsessie aandurfde. Het was dat ik vol adrenaline van de eerste keer had geroepen dat ik zou gaan. Dit keer in een kroeg een paar dorpen verderop die bekend staat om zijn goede bands en programmering.

Ik voelde me wel iets beter voorbereid. Ik had inmiddels het boek Discovering Rock Violin (van de Engelse violist Chris Haigh) Hij begint zijn boek met de inleiding dat de klassiek getrainde violist vastloopt op alle gitaarvideo’s omdat we op een andere manier hebben leren denken. Wat een herkenning! En daarna stukje bij beetje leer je hoe je je redt in een band, zonder bladmuziek voor je neus. Ik was al bij hoofdstuk 3…. dus wat kon me gebeuren die jamnight?!

We zijn aan de late kant, komen binnen en zien een compleet volle kroeg. Eerst maar een colaatje en acclimatiseren. Pfoe er staat een band te spelen en het klinkt GOED. Arhg, veel ervaring op het podium en ze spelen allemaal bekende nummers. Weer heel wat anders dus dan vorige keer. Ik doe heel stoer en meld me bij een van de sessieleiders en vraag naar hoe het allemaal werkt. We spreken af dat ik nog een drankje neem en daarna mag ik mee op het podium. Ik heb geleerd van de vorige keer en zeg dat ik een ‘actief’ instrument heb. Waarop de sessieleider heel droog aangeeft dat dat niet uitmaakt omdat ik rechtstreeks in de versterker kan inpluggen….. Ah. Okee. Ik leer alweer bij.

Jamsessie Gouden Leeuw

Nou, diep zuchten. Mijn instrument pakken en op naar het podium. De zanger vraagt welk nummer ik wil spelen: “euhm, geen idee”. Hij vraagt of ik het nummer van De Dijk ken dat ze gaan spelen: “euhm, ik weet wel welk nummer je bedoelt”. Hij snapt waar ik sta qua ervaring en zegt in welke toonsoort het staat en dat we gewoon gaan beginnen.

Beetje akkoorden en lange noten meespelen lukt zo ongeveer. En dan komt het rondje solo’s. Hij wijst naar mij, mijn beurt. BLINDE PANIEK! Ik begin maar wat te doen en het klinkt voor geen meter. Ik dwing mezelf tot nadenken en denk aan de toonladder. Speel de goede toonladder. Fieuw dat lukt. Maar het klinkt nog steeds als een voorbeeldtrack van de CD bij mijn boek. Wat was dat ook alweer, wat was daar de les? En ineens weet ik het. Dat was het voorbeeld ‘Zo klinkt de violist in paniek’. Dusssssssss. Nadenken wat de oplossing en de tip was. Ohja, zinnen maken. En dan begint het beter te gaan. Ondertussen zijn de solo’s voorbij en krijg ik mijn adem weer onder controle. Bij de volgende nummers lukt het al beter om met zinnen en de goede toonladder iets voor elkaar te krijgen wat enigszins klinkt. Ondertussen heeft de sessieleider de versterker beter ingesteld en klinkt mijn viool ook beter en stoerder.

Na een kwartiertje zit het erop. De volgende muzikant mag en ik kan even wat drinken. Dan zie ik dat er nog vrienden zijn gekomen die ik helemaal niet binnen heb zien komen. Wat leuk! En wat goed dat ik ze niet heb gezien terwijl ik stond te spelen.

Dan de tweede sessie. Ik probeer uit alle macht allerlei interessante loopjes te spelen en het lukt in ieder geval steeds beter om in de goede schema’s te blijven. De gitarist heeft me geadopteerd en helpt me door aan te geven wanneer ik wel en niet moet spelen en speelt dingen voor, die ik na kan spelen of erop verder kan gaan. Helemaal geweldig!

Jamsessie Gouden Leeuw2

Na deze tweede sessie blijven wij nog even hangen terwijl onze vrienden naar huis gaan. Bij het weggaan krijg ik nog een geweldige tip: “het gaat mij nooit om te horen hoe geweldig goed of technisch iemand kan spelen, maar om te horen dat iemand echt muziek maakt” Dit knoop ik in mijn oren voor volgende keer. Het hoeft niet briljant. Ik moet er zelf in geloven in plaats van een ingestudeerd trucje of loopje te spelen. Makkelijk gezegd, maar hoe waar!

Nog een laatste drankje met even nakletsen met de mensen en muzikanten. Lekker genieten dat ik het heb gedurfd en de rugzak vol met nieuwe ervaringen waar ik mee verder kan. En genieten van hoe aardig iedereen is, vol geduld en hulp om je verder te helpen. Mannen van de jamsessie: super bedankt!

Samen muziek maken ROCKS!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.