Versterker bij je elektrische viool

Bij een elektrische viool hoort een versterker. Maar welke? Dat is een goede vraag met voor iedereen een ander antwoord. Voor het eerst op zoek naar een versterker? Hieronder wat informatie om je wegwijs te maken en te kiezen voor een versterker die bij jou past.

Gitaar-, bas- of keyboardversterker?

Eerst iets over versterkers in het algemeen: een versterker heeft altijd een eigen karakter dat zorgt voor het geluid dat eruit komt. Het geluid wordt door een versterker altijd ‘vervormd’. Bij de een is dat een voller geluid, bij de ander juist donker, of juist wat meer ruig. Het is wel zo dat bepaalde types versterkers meer bedoeld zijn om een clean en akoestisch geluid te produceren en andere versterkers juist voor een meer vervormd geluid.

Akoestische gitaarversterkers en keyboardversterkers geven een meer clean en akoestisch geluid dan elektrische gitaarversterkers. Keyboardversterkers zijn meestal stereo, terwijl dat bij gitaar- en basversterkers lang niet altijd het geval is. Basversterkers geven een donkerder en voller geluid dan andere versterkers. Wil je een zo mooi mogelijk viool geluid of je akoestische viool versterken, kies dan voor een akoestische gitaarversterker. Wil je juist een vervormd geluid en veel met effecten spelen, kies dan voor een elektrische gitaar versterker en ga op zoek naar de versterker met voor jou de gewenste klank.

Voor een e-cello of e-bas wordt meestal een basversterker gebruikt, omdat deze meer gemaakt is voor lage tonen. Voor de viool wordt meestal een gitaar- of keyboardversterker gebruikt omdat deze beter zijn in de hogere tonen.

Mijn ervaring: probeer het uit. Ik heb een basversterker die prima de hoge tonen uitversterkt, en een elektrische gitaar versterker die clean alles prima uitversterkt maar in de effecten soms de hoge en soms de lage tonen wat minder weergeeft. Ook heeft mijn viool bij allebei net een ander geluid.

Transistorversterker of buizenversterker?

Als je op marktplaats gaat zoeken, dan is het goed om te weten dat er meerdere soorten versterkers voor elektrische gitaren zijn. De transistor (ook wel solid state) versterkers en de buizenversterkers. Een transistor versterker is goedkoper en minder kwetsbaar, maar klinkt minder warm. Een buizenversterker geeft een warmer en ‘vetter’ geluid maar zijn wel onderhoudsgevoeliger en de buizen slijten en moeten op hun tijd vervangen worden. Op Wikipedia staat meer informatie over de verschillende versterkers. Als je tweedehands koopt, weet dan dat buizenversterkers verslijten en neem iemand mee die verstand van zaken heeft.

Een top met speakerkast of een combo?

Ga je op zoek naar een elektrische gitaarversterker dan kom je er al snel achter dat er tops, speakerkasten, voorversterkers, eindversterkers en combo versterkers zijn. Wat is wat?

Bij het versterken is er de kast waar het geluid binnenkomt en je instelt hoe dit geluid moet klinken. Dit is de top, ook wel head genoemd. In de top zit een voorversterker en een eindversterker. Wil je heel geavanceerd het geluid regelen, dan kun je de voor- en eindversterker ook los van elkaar kopen.

De speakerkast, ook wel cabinet genoemd, is de box waar het geluid naar buiten komt. De top wordt meestal op de speakerkast gezet. Op dat moment spreek je van een stack.

Wil je alles in 1 versterker hebben, dan noem je het een combo: de voor- en eindversterker en speakerkast zitten in 1 kast.

Maar wat kies je nu?

De comboversterkers zijn over het algemeen goedkoper. Deze heb je vanaf ca. 200 euro. Wil je een losse top en speakerkast dan begint de prijs meestal vanaf ca. 600 euro. Combo’s zijn ook over het algemeen kleiner en dus handzamer en met minder watt, waardoor ze geschikter zijn om thuis te gebruiken. Wil je een versterker voor de grote zalen, dan heb je meestal een aparte top en speakerkast nodig. Maak je bij een optreden gebruik van een PA en wil je de ingestelde effecten op je eigen versterker gebruiken, dan kan dat. Je kunt zowel je eigen top als je combo gebruiken om voor de PA te zetten om op die manier je ingestelde effecten te gebruiken.

Watt? Hoe hard?

Uit het vermogen van een versterker kun je afleiden hoe hard deze ongeveer gaat. Voor je zolderkamertje thuis kom je met 15W al een heel eind. Om te oefenen of in een kleine kroeg te spelen heb je met 30W tot 50W vaak genoeg. Daarboven komen de zalen in beeld. Per type versterker en per type gebruik is het aantal Watt en wat je daadwerkelijk hoort verschillend. Zoek je heel gericht naar een het goede vermogen, laat je dan voorlichten.

Extra in- en uitgangen?

Wil je naast je viool nog een extra instrument of een zangmicrofoon gebruiken, houd hier dan rekening mee. Er zijn versterkers met meerdere ingangen. Voor een zangmicrofoon gebruik je meestal een XLR ingang. Wil je meespelen met een mp3 dan is een aux ingang nodig. Ook zijn er versterkers met een koptelefoonaansluiting.

Stereo of mono?

De meeste versterkers zijn mono. Een viool geeft een mono signaal, dus zonder effecten heeft het geen zin om een stereoversterker aan te schaffen voor een elektrische viool. Wanneer je effecten gebruikt, kunnen deze anders of vetter klinken met een stereo versterker. Ook dit is een kwestie van smaak en de goede combinatie van de versterker bij wat je wilt. Uitproberen dus.

Meer lezen?

Er is heel veel geschreven over (gitaar)versterkers. Enkele uitgebreidere websites die goed leesbaar zijn: WikiHow, Popschool Maastricht, de Gitaarprofessor, en voor de cello en bas deze pagina van Popschool Maastricht.

Algemene tips

 • Is het je eerste versterker, probeer dan verschillende versterkers uit. Mijn ervaring bij muziekwinkels: de winkelmedewerkers vinden het hartstikke leuk als je met een elektrische viool, cello of bas komt. Zij zijn net zo nieuwsgierig hoe dat werkt en leren ook bij door samen met jou dingen uit te proberen.
 • Probeer het geluid uit op de neutrale stand. Als dat je bevalt, probeer dan ook de effecten en luister of het geluid zowel bij de hoge als lage noten en op hard en zacht volume goed klinkt.
 • Er is heel veel informatie te vinden op het forum van gitaarnet en in het Engels op fiddleforum. En natuurlijk kun je daar je eigen vragen stellen.
 • Koop je rechtstreeks bij de vioolbouwer dan hebben zij meestal goede tips welke versterker volgens hen het beste bij de viool past.

Hopelijk heb je hier wat aan om verder te zoeken! Veel plezier!

2 thoughts on “Versterker bij je elektrische viool

 1. Erg belangrijk is de volgende vraag: ga je distortion gebruiken of niet? Distortion kan lekker klinken over een gitaarspeaker, omdat deze de hoge, nare frequenties filteren. Een akoestische versterker of pa-speaker laat alles horen, dus ook het irritante hoog. Dit klinkt echt afschuwelijk.
  Verder maakt speakergrootte ook veel uit. 12″ klinkt warmer dan 10″.
  Let er verder op dat de versterker je signaal aankan. Dat ie dus niet gaat kraken als je juist een onvervormd geluid wil. Of heel dunnetjes klinkt.
  Een voorversterker is dan aan te raden.

  Zelf ben ik gecharmeerd van de professionelere solidstate versterkers (dus niet het goedkope oefenplastic uit China) die gemaakt zijn voor serieuze jazz-gitaristen. Werkt voor mij, voor zowel akoestisch als elektrisch geluid.

  Wat ook heel goed werkt is een speakersimulatie (zit op bijna elk multi-effectpedaal) en dan over een pa-speaker of akoestische versterker spelen. Dit is dus alleen nodig als je met distortion wil spelen.

  Er is trouwens een enorme buizen-hype. Buizen klinken soms heel lekker als je net op zoek bent naar dat ene warme of crunchy randje. Je moet het gehoord hebben om te weten wat je zoekt. En elke buizenversterker klinkt ook weer totaal anders. En ook hier zit troep tussen. Maar let dus op dat je niet onnodig veel geld uitgeeft aan iets waar vooral een speciaal soort elektische gitarist naar op zoek is, maar jij eigenlijk niet.

  Liked by 1 persoon

  • Een reactie van een kenner! Dank je wel voor de goede aanvullingen en tips! Er is zoveel over te vertellen…. Ik ga ook weer verder ‘luisteren’ naar versterkers met jouw aanvullingen 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.