Diverse modellen

In het goedkopere segment zie je regelmatig nieuwe merken en modellen die vooral via sites als eBay, Marktplaats en Amazon worden aangeboden. De prijs ligt meestal tussen de 80 en ca. 200 euro.
Regelmatig zijn ze ook na enkele maanden weer verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor andere merken en modellen. Het is dus ondoenlijk om deze violen allemaal toe te voegen hier. Er is wel wat te zeggen in het algemeen over deze goedkope (tijdelijke) merken.

Over het algemeen bestaan de violen uit grotendeels  kunststof materiaal met een standaard piezo element. Het is verschillend of de kinsteun en toets van hout of kunststof zijn. De violen zijn meestal actief (dus met batterij). De meeste violen hebben volumeregeling en vaak ook toonregeling. De elektrische violen hebben een koptelefoon- en versterkeraansluiting.

Het is voor iedereen duidelijk dat een viool van 100 euro niet van dezelfde kwaliteit kan zijn als een viool van 2000 euro. Let daarom op de volgende zaken:

Speelklaar maken
Er zijn violen die ‘kaal’ worden geleverd. Je moet ze dan zelf nog speelklaar maken door de kam en snaren erop te zetten en de strijkstok te voorzien van hars. Heb je geen ervaring met violen? Hou er dan rekening mee dat er niet altijd een bruikbare handleiding wordt meegeleverd en je alsnog naar een vioolbouwer of violist moet voor het speelklaar maken.

Nasale elektrische toon

Er is geen enkele elektrische viool die zo rijk klinkt als een akoestische viool. Toch zit er wel verschil in. Redelijk kenmerkend voor goedkopere violen is het nasale elektrische geluid. Met betere snaren, versterkers, effecten, en andere apparatuur kun je veel veranderen aan het geluid, maar ook die spullen kosten wel wat. Ga je met de viool toch vooral met veel effecten zoals distortion spelen, of heb je al veel apparatuur in huis en wil je experimenteren, dan maakt het geluid minder uit.

Ergonomie

Een van de leuke dingen aan elektrische violen zijn de fantastische modellen en kleuren. Dit wil ook zeggen dat er moet worden nagedacht over de ergonomie van deze aparte modellen. Niet alle modellen zijn even geschikt voor een schoudersteun (of een eigen kinsteun) Kenmerkend voor de goedkope modellen is dat het zwaartepunt niet bij je schouder ligt. Hierdoor voelen de violen zwaar aan in je linkerhand bij het spelen. Naast dat je arm sneller moe wordt, is dat lastig bij het spelen van positiespel en is het risico dat je houding niet ontspannen genoeg is (je gaat knijpen of je viool krampachtiger vasthouden). Wil je op een elektrische viool leren vioolspelen, dan zijn deze modellen daarom minder geschikt. Je leert dan een verkeerde speelhouding aan. Gebruik je de viool naast je eigen viool en weet je al waarop te letten bij je eigen speelhouding, dan maakt dit natuurlijk minder uit, behalve het speelcomfort.ebay2

Problemen uit reviews

De snaren die standaard zijn bijgeleverd, zijn niet altijd van heel goede kwaliteit. Door betere snaren aan te brengen, kan het geluid verbeteren.

In verschillende reviews spreekt men over snaren die breken bij het speelklaar maken. Het kan natuurlijk liggen aan een slechte kwaliteit snaren, maar snaren breken meestal niet zo maar.  Dit kan liggen aan een te scherp kielhoutje. Het stukje waar de snaren overheen lopen in de overgang van de toets naar de krul, heet het kielhoutje.  De snaren lopen hier strak overheen. Als dit te scherp is, breken de snaren heel snel.

Een ander probleem dat gemeld wordt in reviews is dat er geen geluid uit de viool komt. De meest gemelde oplossing is dat de strijkstok nog niet voorzien is van hars. Op een strijkstok moet hars op de snaren zitten om geluid te krijgen bij het spelen. Een nieuwe stok moet je echt minutenlang harsen voordat er geluid uit komt.

Tot slot wordt bij meerdere violen gemeld dat de kam van slechte kwaliteit is. Bijvoorbeeld niet goed gesneden of te hoog. Dit zijn zaken die een vioolbouwer (of de eigen hobbyist) kan aanpassen als het een probleem is.

Tot slot

Zoals hierboven aangegeven kun je van een viool van 100 euro niet hetzelfde verwachten als van een viool van 1000 euro. Dat wil niet zeggen dat je de goedkope violen niet moet kopen of dat goedkope elektrische violen altijd gebreken hebben. De bovenstaande tekst is bedoeld als hulp om zelf te kijken waarop te letten en om een afweging te maken bij jouw doel met de elektrische viool. Hij kan ook prima passen bij wat jij ermee wilt doen, bij het eerst eens uitproberen hoe een elektrische viool werkt, of bij jouw budget.

Heb je ervaring met een deze categorie elektrische violen? Deel svp je ervaring en vertel hieronder over je viool.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.