NS Design

Ned Steinberger heeft twee series elektrische violen, naast het goedkopere instapmodel NS WAV:

1. De NS Design NXT serie. Deze serie bevat de volgende violen:

 • De NS Design NXT 4, viersnarig (ca. 1150 euro)
 • De NS Design NXT 4, viersnarig inclusief fretten (ca. 1300 euro)
 • De NS Design NXT 5, vijfsnarig (ca. 1260 euro)
 • De NS Design NXT 5, vijfsnarig inclusief fretten (ca. 1400 euro)

De NS Design NXT violen (4-snarig, 5-snarig, met en zonder fretten) hebben een Dual Mode Polar pick up systeem (dus twee kanalen) Er zijn twee standen geoptimaliseerd: voor strijken en voor pizzicato. Dit kan via een schakelaar worden omgezet voor het meest optimale geluid. Het Polar Pick up systeem is niet-actief systeem, ofwel werkt zonder batterij. Daardoor kan er niet direct met een koptelefoon gespeeld worden. De NS NXT violen hebben dan ook geen koptelefoonaansluiting. De viool heeft een jack aansluiting voor een versterker.

De NS NXT elektrische violen hebben ook een volumeknop en toonregulering volgens een eigen ontwikkelde techniek. De viool is gemaakt van esdoorn (maple) en de toets van ebony. De NS NXT violen hebben een bijbehorende schoudersteun. Deze is verstelbaar en naar de eigen schoudervorm te verbuigen.

2. De NS Design CR serie. Deze serie bevat de volgende violen:

 • De NS Design CR4, viersnarig (ca. 2090 euro)
 • De NS Design CR4F, viersnarig inclusief fretten (ca. 2222 euro)
 • De NS Design CR5, vijfsnarig (ca. 2600 euro)
 • De NS Design CR5F, vijfsnarig inclusief fretten (ca. 2730 euro)

 

De NS Design CR violen (4-snarig, 5-snarig, met en zonder fretten) hebben een Dual Mode Polar pick up systeem (dus twee kanalen) Er zijn drie standen geoptimaliseerd: voor pizzicato, voor strijken op vol volume, en voor strijken met een akoestisch geluid. Dit kan via een schakelaar worden omgezet voor het meest optimale geluid. De CR violen hebben een actief systeem, ofwel werkt met een batterij. Daardoor kan met een koptelefoon gespeeld worden. De NS CR violen hebben wel een koptelefoonaansluiting. De viool heeft daarnaast een jack aansluiting voor een versterker.

De NS CR elektrische violen hebben naast de bovenstaande schakelaar ook een volumeknop, Treble regulering, en Bass regulering. De viool is gemaakt van esdoorn (maple) en de toets van ebony. De NS CR violen hebben een bijbehorende schoudersteun in twee varianten. Beide zijn verstelbaar en naar de eigen schoudervorm te verbuigen.

Overige informatie

Alle NS Design elektrische violen zijn verkrijgbaar in drie kleuren (zwart, rood en amber).

Alle NS Design elektrische violen hebben een verstelbare brug om de snaren hoger of lager op de toets te laten liggen. De viool heeft een vleugel als referentiepunt voor je linkerhand als je in positie speelt. Deze kan er eventueel ook worden afgehaald.

De NS Design violen zijn licht met het zwaartepunt op de schouder waardoor ze aanvoelen als een normale akoestische viool.

Belangrijkste pluspunten:

 • Voelt licht en natuurlijk aan zoals een akoestische viool.
 • Geluid komt dicht in de buurt van een akoestische viool.
 • De CR violen hebben veel mogelijkheden voor een optimaal geluid.

Belangrijkste minpunten:

 • Je kunt niet je eigen schoudersteun gebruiken.
 • Geen koptelefoonaansluiting voor de NXT violen, dus altijd een versterker nodig.

Bekijk de volledige website van Ned Steinberger voor de NS Design NXT en de NS Design CR

Geen Nederlandse dealers bekend. Wel te bestellen via o.a.: Thomann in Duitsland en Basscentre in de UK. (Op de site van Ned Steinberger zijn meer dealers te zoeken)

NS NXT en NS CR elektrische viool op YouTube:

 

 

Heb je ervaring met NS Design elektrische violen? Geef hieronder dan aan wat jij vindt van deze violen.

2 thoughts on “NS Design

 1. De ns design nxt is een goed bespeelbare viool. Hij is erg licht. De snaren zitten vrij dichtbij de toets. Hij speelt superlekker. De schoudersteun is prima. Even wennen, maar geen probleem.
  Snaren vervangen vind ik een beetje omslachtig bij deze viool, dat moet vaak in twee etappes (oprekken en daarna pas afstemmen) het stemmen aan de andere kant gaat fantastisch, als de snaren eenmaal goed zitten.

  Het stemsysteem is bij mij een keertje kapot gegaan. Ik heb ns design gemaild en kreeg gratis vanuit Tsjechië een nieuw stemkastje opgestuurd dat je er makkelijk zelf in kan schroeven.

  De klank van deze viool is ok. Niet spectaculair goed, een beetje karakterloos, maar het klinkt heel neutraal en zeker niet slecht. De verhoudingen tussen de snaren is qua klank (hard/zacht, helder/warm) perfect.
  Als ik deze viool gebruik blijft hij dynamisch gezien altijd binnen een bepaalde bandbreedte.
  Ik vind de output van de viool erg groot, bijna te groot. Het maakt hem minder flexibel om met versterkers en distortion-pedalen te gebruiken (ongewenst clippen van het signaal). Aan de andere kant is voorversterking daardoor ook niet nodig. Je moet hooguit het signaal wat dimmen en equalizen. De polar-switch gebruik ik trouwens nooit. Wat een onzin.

  Zonder versterker is hij superstil, dus ’s avonds laat spelen met koptelefoon gaat zonder overlast te veroorzaken.
  Al met een al een prima instrument.

  Like

  • korte aanvulling: er zit natuurlijk wel een volumeknop op, gelukkig, die bij mij standaard halverwege staat. En distortionpedalen moeten uiteraard oversturen, maar andere effecten liever niet…
   Nouja, een viool met hoge output dus.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.